محل تبلیغات شما

صد و دوازده سال پیش، در تاریخ 5 خرداد 1287 ه. ش نفت در ایران و هم‌چنین در خاورمیانه در منطقه شهر مسجدسلیمان استان خوزستان توسط ویلیام ناكسى دارسى» كشف و استحصال شد. این اتفاق در حالى بود که دارسى طى قراردادى امتیاز استفاده انحصارى از نفت براى مدت 60 سال را از مظفرالدین شاه قاجار گرفته بود، قراردادى كه ایران تنها 16٪ از سود سالانه این شركت را به خود اختصاص مى‌داد.

با انقراض قاجار، رضاخان - كه با ژستى وطن‌پرستانه در شب 6 آذر ماه 1311 در حضور هیأت وزیران امتیامه دارسى و پرونده نفت را در آتش بخارى انداخت و دستور داد امتیاز را ملغى كنند -  در هفتم خرداد 1312ه. ش قراردادى به مراتب بدتر از قرارداد دارسى با دستیارى تقى‌زاده» - وزیر وقت دارایى - و چند نفر دیگر، با دولت انگلستان منعقد كرد. این قرارداد دوم كه به قرارداد 1933 مشهور شد، سى و دو سال، مدت امتیاز انحصارى استعمار انگلیس را افزایش داد و امتیازى كه در سال 1340 ه. ش به پایان مى‌رسید تا سال 1386 ه. ش تمدید یافت.

فضاى بسته ى دوران استبدادى رضاخان اجازه نداد تا ملت و رهبران ملى و اسلامى از قرارداد 1933 به‌طور كامل مطلع شده و در برابر آن مقاومت نمایند تا این‌كه بعد از سقوط رضاخان در شهریور 1320ه. ش و ایجاد فضاى نسبتا باز ى برخى از نمایندگان مجلس به تنظیم این قرارداد اعتراض نمودند. تقى زاده - امضاكننده قرارداد - نیز اعتراف كرد كه قرارداد را تحت فشار دولت بیگانه و رضاخان امضا نموده است. این قرارداد ننگین در ماجراى نهضت ملى نفت الغاء گردید.

 

عوامل كودتا 28 مرداد و شكست نهضت ملى شدن صنعت نفت‌

الف)    عوامل خارجى‌

اما این نهضت در مقطعى به‌وقوع پیوست كه بعد از جنگ جهانى دوم، دو اتفاق مهم زمینه‌ساز تغییرات در حوزه بین‌المللى شد. یكى حضور قوى و پررنگ آمریكا در مناطق استعمارى اروپایى‌ها بود كه دیگر قادر به اداره آن‌ها نبودند و به تعبیرى تسامحى آمریكایى‌ها میراث‌خوار استعمار شدند و در حال تبدیل به استكبار جهانى بودند. دوم این‌كه نفت به‌عنوان كالایى بسیار تعیین‌كننده در معادلات جهانى درآمده بود و به این دلیل تسلط بر منابع نفتى دنیا یكى از اهداف اساسى و تغییرناپذیر آمریكا از بعد از جنگ جهانى دوم تاكنون قرار گرفت.

علاوه بر این دو اتفاق مهم - یعنى ظهور قدرت پسا استعمارى و استكبارى آمریكا و محوریت سرمایه نفت در معادلات جهانى - دشمن دو دلیل براى تقابل با نهضت ملى شدن نفت داشت؛ اول این‌كه با ملى شدن صنعت نفت در ایران این امر تبدیل به یك الگو براى كشورهاى دیگر منطقه مى‌شد تا منابع ملى خود را از چنگال قدرت‌هاى استعمارى خارج كنند. لذا براى این‌كه چنین اتفاقى در دیگر كشورهاى نیفتد، تصمیم گرفتند كه حتما این نهضت در ایران با شكست مواجه شود تا دیگر كشورها چنین راهى را دنبال نكنند. دلیل دیگر آن‌كه غربى‌ها باید بر منابع نفتى مسلط مى‌شدند تا از درآمدهاى ‌بى‌حساب نفت ویرانه‌هاى جنگ جهانى دوم را بسازند، و به این دلیل، آمریكا و انگلیس متحداً برنامه كودتا را به اجرا درآوردند.

 

ب)      عوامل داخلى‌

علاوه بر عوامل و زمینه‌هاى خارجى، كودتا و شكست نهضت زمینه‌هاى داخلى نیز داشت:

1) استبدادگرایى‌

مصدق با این‌كه قبل از رسیدن به مقام نخست وزیرى بارها در نطق‌هاى مجلسى خود، با واگذارى اختیارات قانونگذارى به دولت مخالفت كرده بود و آن‌را مخالف قانون اساسى مى‌دانست، در تیر ماه 1331 از مجلس تقاضاى اختیارات قانونگذارى به مدت شش ماه را نمود كه مجلس، در آن موقع با این تقاضا موافقت نكرد و او تحت عنوان اختلاف با شاه بر سر گرفتن پُست وزارت جنگ در 25 تیرماه استعفاء كرد، ولى سرانجام پس از قیام 30 تیر و به قدرت رسیدن مجدد، در 21 مرداد 1331 این اختیارات را از مجلس گرفت و براى بار دوم در دى ماه همان سال تقاضاى تمدید این اختیارات را  كرد. در آن موقع، آیت‌الله كاشانى كه رئیس مجلس شوراى ملى بود با لایحه مصدق مخالفت كرد و آن‌را ناقض اصول 11، 13، 24، 25، 27 قانون اساسى و اصول 7، 27، 28 متمم آن دانسته و از اصل تفكیك قوا به‌عنوان ضامن بقاى دموكراسى و آزادى ملت دفاع كرد.

2 و 3) از دست رفتن سرمایه اجتماعى و مماشات با عوامل نفوذ بیگانه‌

عدم دستگیرى و مجازات جنایتكاران و مسببین كشتار مردم در 30 تیرماه 1331، نجات قوام‌السلطنة از اعدام و ممانعت از مصادره اموالش، با حمایت دكتر مصدق، انتصابات افراد معلوم‌الحالى مثل احمد وثوق، احمد متین دفترى، شاپور بختیار، دكتر اخوى، نصرت اله امینى و. كه یا در جنایت كشتار 30 تیر دست داشتند و یا جاسوس انگلیس و آمریكا بودند، و هم‌چنین توهین‌هاى آشكار طرفداران او به ت و در رأس آن‌ها آیت‌الله كاشانى مردم انقلابى را در حمایت از نهضت دلسرد كرد.

4) حذف عوامل حقیقى تولید قدرت ى یعنى مجلس» و ت» از صحنه رهبر نهضت‌

مصدق براى از بین بردن مصونیت پارلمانى نمایندگان مخالف خود، در صدد انحلال مجلس برآمد. زیرا عده‌اى از نمایندگان مجلس در مقابل خلافكارى‌هاى دولت سكوت نمى‌كردند و حتى چند نفر از آنان طرح استیضاح دولت را مطرح كردند. دكترمصدق مدعى شد كه مجلس در كار دولت كارشكنى مى‌كند و با عذرهاى گوناگون از حضور در مجلس و جواب، خوددارى كرد و سرانجام با رفراندمى عجیب و غریب در 12 مرداد 1332 مجلس را منحل كرد. كودتاى 28 مرداد تنها شانزده روز پس از انحلال مجلس به اجراء درآمد چراكه دیگر، سنگرى به نام مجلس براى افشاى نقشه‌ها و توطئه‌هاى دشمنان وجود نداشت و دست شاه و حامیان داخلى و خارجى‌اش براى اجراى نقشه كودتا باز بود.

5) بروز اختلاف و از دست رفتن اتحاد

استعمار و استكبار با همكارى ظاهر و پنهان، تنها راه غلبه بر نهضت ملى مردم ایران و به شكست كشاندن آن‌را جدا كردن مردم و دولت دكتر مصدق از ت راستین و مبارز، كه پرچمدار مبارزات ى - مذهبى آن آیت‌الله كاشانى بود، تشخیص داد. از این‌رو نقشه‌هاى وسیعى براى ایجاد اختلاف و بدبینى در میان این دو قشر، به اجراء درآمد و در این‌راه از عوامل حزب توده و چپ‌گرایان تا  روشنفكران غرب‌زده وابسته به خود، حداكثر استفاده را بردند. وقتى آیت‌الله كاشانى مقدمات كودتا را مشاهده كرد و توطئه دربار و هماهنگى آمریكا و انگلیس را جهت سرنگونى دكتر مصدق محرز دید، یك روز قبل از كودتا، حتمى بودن وقوع آن‌را طى نامه‌اى به وى اطلاع داد. درقسمتى از این نامه آمده است: . صلاح دین و ملت براى این خادم اسلام بالاتر از احساسات شخصى است و على‌رغم غرض‌ورزى‌ها و بوق وكرناى تبلیغات شما، خودتان بهتر از هركس مى‌دانید كه هم و غم‌ام در نگهدارى دولت جنابعالى است كه خودتان به بقاى آن مایل نیستید. از تجربیات روى كار آمدن قوام و لج‌بازى‌هاى اخیر، برمن مسلم است كه مى‌خواهید مانند سى‌ام تیر كذایى، یك بار دیگر ملت را تنها گذاشته و قهرمانانه بروید. . همان‌طور كه در آخرین ملاقاتم به شما گفتم. [هر چند] آمریكا ما را در گرفتن نفت از انگلیس‌ها كمك كرد و حالا به‌صورت ملى و دنیاپسندى مى‌خواهد به دست جنابعالى این ثروت‌ها را به چنگ آورد. این نامه من سندى درتاریخ ملت ایران خواهد بود كه من شما را با وجود همه بدى‌هاى خصوصى‌تان نسبت به خودم از وقوع حتمى یك كودتا به‌وسیله زاهدى كه مطابق با نقشه خود شماست آگاه كردم كه فردا جاى هیچ گونه عذر موجهى نباشد.»

 6) اعتماد به آمریكا

به فرمایش امام ‌اى: مصدق یك اشتباه تاریخى انجام داد و آن تكیه به آمریكا بود. در مقابل دشمنى انگلیسى‌ها، فكر كرد باید یك پشتیبانى در عرصه بین‌المللى داشته باشد، این پشتیبان آن روز از نظر او آمریكا بود؛ به آمریكایى‌ها اعتماد كرد؛ امید او به آمریكایى‌ها بود. از این خوش‌بینى و ساده‌اندیشى، آمریكایى‌ها استفاده كردند، كودتاى بیست وهشتم مرداد را به راه انداختند. هر ملتى به آمریكا اعتماد كرد، ضربه خورد. حتى آن كسانى‌كه دوست آمریكا بودند. حالا در كشور ما دكتر مصدق به آمریكایى‌ها اعتماد كرد؛ براى این‌كه بتواند خود را از زیر فشار انگلیسى‌ها نجات بدهد، به آمریكایى‌ها متوسل شد؛ آمریكایى‌ها به جاى این‌كه به دكتر مصدق كه به آن‌ها حسن ظن پیدا كرده بود كمك كنند، با انگلیس‌ها همدست شدند، مامور خودشان را فرستادند اینجا و كودتاى 28 مرداد را راه انداختند. مصدق اعتماد كرد، كتكش را هم خورد.»

7) غفلت از مبانى دینى و طرد نیروهاى اسلامى‌

امامین انقلاب، بارها درباره عوامل پیروزى انقلاب اسلامى ایران تصریح كردند كه عامل مهم پیروزى انقلاب اسلامى و تداوم آن، اسلامى بودن نهضت و فداكارى و جان‌فشانى براى مكتب بود و از همین رو عامل شكست و ناتمام ماندن نهضت ملى شدن نفت، تكیه بر ملى‌گرایى صرف بود. علاوه بر این از اشتباهات فاحش ملى‌گرایان جبهه ملى، ناجوانمردى، حق‌نشناسى و عناد ورزى این جریان علیه جمعیت فدائیان اسلام و شخص شهید نواب صفوى بود.

8) عدم توجه به ضرورت تشكیل حكومت اسلامى و مبارزه با عامل سلطنت به‌عنوان منشاء اصلى فساد و انحراف‌

از عوامل مهم دیگر شكست نهضت ملى، در آن عصر این است كه هیچ یك از رجال ى و مذهبى، مبارزه خود را متوجه دربار و شخص شاه كه عامل فساد و توطئه و وابستگى كشور به اجانب بود نكرد. شاید در آن مقطع یا آن دید وسیع ى و گسترده وجود نداشت و یا شرایط اجتماعى را مناسب براى چنین اقدامى نمى‌دیدند.[ایجنا]

کودتای 28 مرداد

۶۵ سال از کودتای ۲۸ مرداد آمریکا و سلطنت پهلوی علیه دولت قانونی وقت ایران و ملت ما می‌گذرد. در این گزارش به سوالات اصلی درباره این کودتا و نقش عوامل مختلف پاسخ داده شده است.

حدود 65 سال از 28 مرداد سال 32 می‌گذرد. روزی که خیابان‌های تهران صحنه عربده کشی‌های هواداران شاه و برهم زدن امنیت عمومی شد.

چند ساعت بعد برنامه‌های رادیو قطع شد. یک نفر پشت تریبون قرار گرفت و گفت "الو! الو! اینجا تهران، الو! الو! اینجا تهران، مردم! خبر بشارت‌آمیز. چند دقیقه‌ دیگر سرلشکر زاهدی، نخست‌وزیر، پیام شاهنشاه را برای شما قرائت می‌کند. مردم شهرستان‌های ایران بیدار و هوشیار باشید. مصدق خائن فرار کرده است. مردم حسین فاطمی را قطعه قطعه کرده‌اند."


آن روزها مثل حالا نبود که وسایل ارتباط جمعی حقایقِ رخ داده در یک شهر را در عرض چند دقیقه به گوش و چشم همه برساند. تنها وسیله خبررسانی رادیو بود و مردم شهرستان‌ها صحبت‌های نماینده مجلس درباره فرار مصدق و تکه تکه شدن شهید فاطمی را قبول می‌کنند.

کودتای 28 مرداد به نهضت ملی مردم ایران برای استقلال نفت از بیگانگان مهر خاتم زد تا سال 1342 که امام خمینی نهضت جدید اسلامی را با توجه به تجربه‌های ملی شدن نفت و مشروطه آغاز کرد. روابط ایران و انگلستان که به دلیل مخالفت با حقوق اساسی ملت ایران قطع شده بود، دوباره از سر گرفته شد و روابط ایران و آمریکا بیش از گذشته حسنه شد.

هرچند نباید اشتباهات محمد مصدق و هوادارانش را در به نتیجه رسیدن کودتا نادیده گرفت اما آنچه مهم است، توطئه بیگانگان بر مصالح ملت بود که دوباره بر نفت ایران سلطه یافتند. محیط خفقان و استبداد شدید نزدیک یک دهه بر فضای یک کشور حاکم شد. استبدادی که تا سال 57 همچنان ادامه یافت.

در این گزارش سعی شده تا به سوالات اصلی درباره کودتای 28 مرداد پاسخ داده شود.

**شاه در کودتای 28 مرداد کجا بود؟

روز 22 مرداد شاه دو برگه را امضا کرده بود. در یکی از آنها فرمان عزل مصدق و در دیگری فرمان بر سر کار آمدن فضل‌الله زاهدی(از فرماندهان ارتش) نوشته شده بود. شاه از راه احتیاط تهران را ترک و به بهانه استراحت به سواحل خزر می‌رود. سرهنگ نصیری رئیس گارد شاهنشاهی نیمه شب 24 مرداد  به قصد دستگیری مصدق به منزل وی می‌رود اما خود را در محاصره نیروهای نظامی می‌بیند.

ارتشبد ریاحی رئیس ستاد ارتش از هواداران مصدق که از جریان کودتا آگاه شده بود طرح شاه را به مصدق لو داده بود. نصیری بازداشت شد و اکثر افسران حامی شاه دستگیر و دستور محاصره سعدآباد داده می‌شود. روز 25 مرداد، رادیو تهران بیانیه ویژه دولت را پخش کرد که در آن از انجام کودتایی نافرجام در شب گذشته یاد شده بود.

شاه که آن زمان در کلاردشت بود با خبردار شدن از دستگیری فرماندهان نظامی و محاصره کاخ سعدآباد، با کمک خلبان خاتمی (شوهر فاطمه پهلوی خواهر شاه) ابتدا به بغداد و سپس به رم فرار می‌کند. رومه‌ها و رادیو، شاه را مقصر اوضاع موجود می‌دانستند. حزب توده خواستار سقوط سلطنت و اعلام جمهوری شد. طرفداران مصدق هنوز هم به ابقای سلطنت نظر داشتند و  مصدق خواستار انحلال مجلس و تشکیل شورای سلطنت شد.

در روزهای 25 تا 28 مرداد، تظاهرات احزاب و گروه‌ها علیه سلطنت و پایین کشیدن مجسمه شاه از خیابان‌ها در جریان بود اما در پس پرده، فضل‌الله زاهدی به کمک‌ خارجی‌ها در حال ساماندهی کودتا بود. بعد از ظهر روز 27 مرداد، عده‌ای از ارتشی‌ها که لباس شخصی به تن داشتند حوالی لاله‌زار به نفع شاه تظاهرات کردند.

روز 27 مرداد تیمسار ریاحی رئیس ستاد ارتش به افسران عالی رتبه ارتش تأکید کرده بود که ارتش در هر شرایطی به  دولت وفادار  بماند چرا که احتمال می‌داد شورش‌هایی به نفع شاه صورت بگیرد. با وجود این  روز 28 مرداد، چنان‌که باید و شاید آنها از حکومت مصدق دفاع نکردند.

دکتر مصدق در دادگاه نظامی بعد از 28 مرداد

روز 28 مرداد،  فعالیت‌ آنها بیشتر شد و با چوب و چماق به مراکز احزاب طرفدار مصدق حمله کردند. فرمانداری نظامی تهران که در اختیار مصدق بود ممانعتی نکرد  و از جانب سران کودتا به فرماندهان واحدهای نظامی مقیم تهران دستور داده بودند که اگر از کودتا حمایت نمی‌کنید، سکوت اختیار کنید.

رفته رفته نقاط حساس شهر  از جمله رادیو را به‌تصرف درآورده و خانه مصدق محاصره شد. ساعت 3/5 بعد از ظهر 28 مرداد، زاهدی رسما سقوط مصدق و انتصاب خود به نخست‌وزیری را اعلام کرد.  ساعت 7:30 با دستگیری مصدق کودتا پیروز شد و وی به بازداشتگاه رفت و شاه با تلگراف زاهدی به کشور بازگشت .

شعبان جعفری از عوامل کودتای 28 مرداد در کنار محمدرضا شاه

** نقش آمریکا در کودتای 28 مرداد

کرملین روزولت (برادرزاده تئودور روزولت رئیس‌جمهور اسبق آمریکا) کارشناس امور خاورمیانه سازمان سیا بود که نقش برجسته‌ای در طراحی کودتا داشت.

روزولت اواخر سال 57 شمسی در مصاحبه‌ای اعلام می‌کند "کودتای 28 مرداد نخستین عملیات مخفی علیه یک دولت خارجی بود که بوسیله سیا در  ماه‌های آخر حکومت ترومن تنظیم شده بود." روزولت مدعی شده بود که اواسط سال 1953 به مدت سه هفته در ایران اقامت داشته و با کمک ژنرال شوارتکسف(مامور سازماندهی کادر شهربانی ایران در سالهای 20 تا 27 و از دوستان فضل‌الله زاهدی) کودتا را رهبری کرده است.

صحنه‌ای از کودتای 28 مرداد

روزولت معتقد بود "اجرای کودتا برای سیا ضرورت داشت" وی 75 هزار دلار را برای خرج کودتا به سه آمریکایی و 5 ایران داده بود. تنها سه نفر هویت او را در تهران می‌دانستند. یکی شاه که از پیشنهاد عزل مصدق و سرکار آوردن زاهدی استقبال می‌کند. پیشنهاد رفتن به بغداد در صورت موفقیت آمیر نبودن مرحله اول کودتا نیز پیشنهاد روزولت بود.

محمدرضا پهلوی نیز در کتاب "ماموریت برای وطنم" درباره نقش آمریکا در کودتا چنین می‌نویسد "گاهی این سوال مطرح می‌شود که آیا  دولت‌های امریکا و انگلستان در قیام تاریخی 28 مرداد و برانداختن مصدق کمک مالی کرده‌اند یا خیر؟ هرچند من در حین انقلاب در خارج از ایران بودم ولی از جزئیات امور اطلاع داشتم و بعد از مراجعت به ایران نیز در جریان حوادث بودم و انکار نمی‌کنم که شاید بمنظور پیشرفت هدف این انقلاب ملی وجوهی هم از طرف هموطنان من خرج شده باشد."

کرملین روزولت به جبران خدمتش در کودتا از سیا خارج شد و به معاونت کمپانی نفتی "گلف" رسید . جایی که بوی نفت می‌داد!

** شعبان بی‌مخ و ‌های شهرنو علیه مصدق!

روز 28 مرداد ن فاسد ساکن "شهرنو" (محله بدنام و فاسد تهران) با چوب و چماق لات‌های تهران را همراهی کردند. به‌ آنها گفته بودند در صورت برانداختن مصدق و بازگشت شاه، پول خوبی نصیب‌شان می‌شود.

آنها با سردادن شعار "مرگ بر مصدق" و "زنده باد شاه" به سمت خانه نخست‌وزیر در خیابان فلسطین کنونی رفتند. پری بلنده»، ملکه اعتضادی» و پری آژدان قزی» از اهالی قلعه (همان شهرنو) با جمعی از ن ساکن آنجا به جمعیت شعبان جعفری( بی‌مخ) پیوستند. پری آژدان قزی» روز قبلش به دیدار شعبان جعفری در زندان رفته بود تا رخصت همراهی‌ نوچه‌هایش با کودتاگران را بگیرد.

صحنه‌ای از حضور یکی از ن ساکن شهرنو در کودتای 28 مرداد

بعد از بازگشت شاه به اوضاع‌ آن محله سر و سامان داده شد و دیواری دورتا دور آن کشیده شد. سهام‌هایی هم در بانک به نام سردسته‌هایشان شد.

اما شعبان جعفری هم حکایتی دارد. وی متولد 1300 در تهران است که به "شعبون بی‌مخ" و "شعبان درخونگاه" شهرت داشت. وی در خاطراتش مدعی است که در روز 28 مرداد تا ظهر در زندان شهربانی بوده اما تصاویر متعدد از روز 28 مرداد نشان می‌دهد وی و نوچه‌هایش در ایجاد جو رعب و وحشت حرف اول را می‌زدند.

شعبان جعفری و نوچه‌هایش در خیابان‌های تهران

جعفری از شاه‌دوستان معروف بود و بعد از 28 مرداد یکی از معروفترین باشگاه‌های زورخانه‌ای ایران در پیش از انقلاب اسلامی را با کمک مالی رژیم به نام باشگاه جعفری» تاسیس کرد و شاه شخصا برای افتتاح آن حاضر شد.

وی پس از پیروزی انقلاب به خارج از کشور رفت و در روز 28 مرداد 85 (سالگرد کودتایی که در آن دست داشت!) در کالیفرنیا درگذشت.

** آیا آیت‌الله کاشانی از کودتاگران حمایت می‌کرد؟

فضل‌الله زاهدی تصور می‌کرد مقابله‌ای که مصدق در روزهای نخست‌وزیری با ت کرده بود و توهین‌های مکرر طرفدارانش به آیت‌الله کاشانی موجب خواهد شد تا وی را در کودتا یاری کنند.

توهین‌های آن زمان به ت و آیت‌الله کاشانی در نشریات دولتی و حزب توده به‌قدری شدید بود که علما و طلاب حوزه‌های علمیه نجف، قم و مشهد در اعلامیه‌های مختلفی اعتراض خود را نشان دادند.

با این‌ حال تصور زاهدی، فردای کودتا نقش بر آب شد چرا که آیت‌الله کاشانی که  قبل از 28 مرداد در محدودیت بسر می‌برد،  رویه دولت و محدودیت‌های حکومت نظامی را مورد اعتراض قرار داد و از دستگیر کردن افراد برخلاف قانون ناراضی بود. بعد از در دست گرفتن رادیو توسط حامیان زاهدی نیز، سخنگوی دولت وی اعلام کرد "اخیرا شخص گمنام و ماجراجویی بنام سید ابوالقاسم کاشی به تحریک علیه دولت دست زده و عوام‌فریبی می‌کند."

آیت‌الله کاشانی حتی روز 27 مرداد آخرین هشدار را در نامه‌ای به مصدق درباره احتمال کودتا می‌دهد و چنین می‌نویسد "حضرت‌ نخست‌ وزیر معظم‌ جناب‌ آقای‌ دکتر مصدق‌ دامت اقباله‌

گرچه‌ امکانی‌ برای‌ عرایضم‌ باقی‌ نمانده‌ است‌ ولی‌ صلاح‌ دین‌ و ملت‌ برای‌ این‌ خادم‌ اسلام‌ بالاتر از احساسات‌ شخصی‌ است خودتان‌ بهتر از هر کسی‌ می‌دانید که‌ تمام‌ هم‌ و غمم‌ در نگهداری‌ دولت‌ جنابعالی‌ است‌ که‌ خودتان‌ به‌ بقای‌ آن‌ مایل‌ نیستید از تجربیات‌ روی‌ کار آمدن‌ قوام‌ و لجبازی‌های‌ اخیر بر من‌ مسلم‌ است‌ که‌ می‌خواهید مانند سی‌ام‌ تیر کذائی‌ یکبار دیگر ملت‌ را تنها گذاشته‌ و قهرمانانه‌ بروید. حرف‌ اینجانب‌ را درخصوص‌ اصرارم‌ در عدم‌ اجرای‌ رفراندم‌ نشنیدید مرا لکه‌ حیض‌ کردید خانه‌ام‌ را سنگ‌ باران‌ و یاران‌ و فرزندانم‌ را زندانی‌ فرمودید و مجلس‌ را که‌ ترس‌ داشتید شما را ببرد بستید حالا نه‌ مجلسی‌ هست‌ و نه‌ تکیه‌ گاهی‌ برای‌ این‌ ملت‌ گذاشته‌اید. زاهدی‌ را که‌ من‌ با زحمت‌ در مجلس‌ تحت‌ نظر و قابل‌ کنترل‌ نگه‌ داشته‌ بودم‌ با لطایف‌ الحیل‌ خارج‌ کردید و حالا همانطور که‌ واضح‌ بود درصدد به‌ اصطلاح‌ کودتا است.

اگر نقشه‌ شما نیست‌ که‌ مانند سی‌ ام‌ تیرماه‌ عقب‌ نشینی‌ کنید و به‌ ظاهر قهرمان‌ بمانید. همان‌ طور که‌ گفتم‌ آمریکا ما را در گرفتن‌ نفت‌ از انگلیسی‌ها کمک‌ کرد حالا به‌ صورت‌ ملی‌ و دنیاپسندی‌ می‌خواهد به‌ دست‌ جنابعالی‌ این‌ ثروت‌ ما را به‌ چنگ‌ آورد و اگر واقعاً‌ با دیپلماسی‌ نمی‌خواهید کنار بروید این‌ نامه‌ من‌ سندی‌ است‌ در تاریخ‌ ملت‌ ایران‌ که‌ من‌ شما را با وجود همه‌ بدی‌های‌ خصوصی‌تان‌ نسبت‌ به‌ خودم‌ از وقوع‌ حتمی‌ یک‌ کودتا توسط‌ زاهدی‌ که‌ مطابق‌ با نقشه‌های‌ خود شماست‌ آگاه‌ کردم‌ که‌ فردا جای‌ هیچ‌ گونه‌ عذری‌ نباشد اگر براستی‌ در این‌ فکر اشتباه‌ می‌کند با اظهار تمایل‌ شما سید مصطفی‌ و ناصر خان‌ قشقایی‌ را برای‌ مذاکره، خدمت‌ می‌فرستم. سیدابوالقاسم‌ کاشانی»

دکتر مصدق‌ در پاسخ‌ نامه‌ دلسوزانه آیت‌ الله‌ کاشانی‌ اما چنین نوشت:

27 مرداد ماه‌ مرقومه حضرت‌ آقا توسط‌ آقای‌ حسن‌ سالمی‌ زیارت‌ شد اینجانب‌ مستظهر به‌ پشتیبانی‌ ملت‌ ایران‌ هستم. والسلام. دکتر محمد مصدق.»

به دلیل حکومت نظامی، انحلال مجلس توسط مصدق و تعطیلی رومه‌ها عملا فضا برای ابراز عقیده توسط مخالفان شاه فراهم نبود. یکی از اشتباهات آن زمان انحلال مجلس توسط مصدق بود که می‌توانست تا حدی انعکاس صدای مردم و سدی در برابر نفوذ بیگانگان باشد.

با پیروزی کودتاچیان، برخی افراد مانند مصدق به حبس و تبعید و شخصیتی همچون دکتر فاطمی به حکم دادگاه نظامی تیرباران شد و به شهادت رسید. آیت‌الله کاشانی که تا پایان عمرش (اسفند سال40) منزوی و خانه‌نشین شده بود گاهی با صدور اعلامیه‌ها و گفتگو با رسانه‌ها  مخالفت خود را به از سرگیری روابط با انگلیس و نفوذ بیگانه اعلام می‌کرد.[مشرق]

سید حسن نصرالله: علامه العاملی از هواداران همیشگی انقلاب اسلامی ایران بود/ برخی برای دشنام دادن‌های زشت پول دادند/ ما هنوز برگ‌های برنده خود را رو نکرده‌ایم/نقش آمریکا در شرایط فعلی لبنان/راهپیمایی اربعین، امام حسین (ع) را به جهانیان معرفی می‌کند/ لبنان اکنون با خطرهای واقعی مواجه است/ مردم تحمل مالیات جدید را ندارند/شهادت فرزندم برای حزب الله صداقت را به ارمغان آورد

فلسفه و تاریخچه پیاده روی اربعین حسینی/احیای مجدد پیاده روی اربعین توسط«شیخ میرزا حسین نوری»/نشانه‌های مومن چیست؟/اهمیت پاسداشت و بزرگداشت روز اربعین حسینی در نگاه رهبر انقلاب وآیت الله بهجت/بازتاب پیاده‌روی اربعین در جهان+تصاویر زیبا

ریشه تاریخی اربعین/حضور جابر در کربلا/بازگشت اسیران/الحاق سرمطهر به بدن/راهپیمایی وانتفاضه اربعین

مصدق ,مرداد ,كه ,شاه ,کودتا ,نهضت ,28 مرداد ,را در ,بعد از ,و به ,بود که ,پیروزى انقلاب اسلامى

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

تبلیغات تابلو China car diagnostic tools center - chinacardiags.com ریاضی جدید پایه ششم ابتدایی ایمان برتر Rosemary's memory پیشگامان زارچ|اینترنت adsl |پیشگامان کویریزد فروش انواع پایان نامه ، تحقیق ، مقاله ، پروژه ، ترجمه ، پاورپوینت ، انواع طرح های کسب و کار و ... "باشگاه میهن" یاد، داشت نفت شهری ها سلام